« Назад

Да обичаш отбора си, повече от вкуса на победата

Добави в Svejo
Източник: Мария Константинова 10/03/2015 11:42
Да обичаш отбора си, повече от вкуса на победата снимка: Lukoilacademic.bg, Lap.bg

 

Какво представлява един отбор без неговата публика? Какво е баскетболен тим без неговия шести играч на терена?
В Националната баскетболна лига (мъже) има девет отбора. И деветте имат своите предимства и недостатъци, добри и не чак толкова полезни играчи. И все пак всеки един от тях се бори за победа. Безспорно естественият стремеж, когато излизаш на терена срещу своя противник. Между тези отбори ще откриете много звездни играчи, такива, които са възпитавани да бъдат баскетболисти в залите в България и такива, които пристигат в страната ни със своята история и визитка. 
Може ли обаче един играч да бъде отбор? Реторичен въпрос, но действително имената на отделни спортисти не формират едно цяло. Това са просто отделни единици, но истинският смисъл се крие в отборния дух и вяра. Точно затова едно е сигурно, че между всички български отбори борещи се за титла и поредния трофей съществува един, който може да бъде наречен не просто отбор, а колектив и той се казва „Балкан” Ботевград. 
Каквито и сътресения да сполетяват зелено-белите, те остават единни и все така сплотени. Притежават нещо повече от останалите си съперници, превъзхождат ги с верни фенове, които независимо от крайния резултат продължават да аплодират своя любимец.
Колко от другите имена в списъка могат да се похвалят с това? Навярно всеки има своите предпочитания, но предимството, което поддържа Балкан на всеки мач е незаменимо. Когато видиш препълнена зала, истинска атмосфера просто въздухът се променя и става различен. Тогава единственото важно нещо на игрището е отборът.
Така беше и тази вечер в поредната оспорвана битка между остриетата в баскетбола – Лукойл и Балкан. Мач, който е уж с ясен край от самото начало, но никога не знаеш какво да очакваш.
В събота наблюдавах повече от добра баскетболна игра, за което се постараха и двата отбора. Оспорвана среща, изпълнена със своите напрегнати ситуации и красиви моменти. Златното правило обаче гласи, че победителят винаги е само един. 
В мача от 20 кръг на НБЛ „студентите”  победиха Балкан. И за да бъда честна победата им не беше никак лесна. Едно малко разколебаване и играта можеше да поеме друга посока. И въпреки това е важно да се признае, че срещу общо 19 успешни изтрела от тройката, всеки един отбор би се пречупил. Балкан обаче се бори до край, защото скромната зала на Лукойл беше препълнена от ботеградчани, който скандираха „Балкан е супер тим, в сърцата ни незаменим”. Точно заради тези хора си заслужаваше. 
Може в средата на игрището на „Спортен комплекс” Правец да е изписано логото „Ти водиш” , но за съжаление те могат да водят само в резултата. Отборът, който живее в сърцата на хиляди привърженици на баскетбола е „Балкан” Ботевград. 
Play of the day